SEJARAH PENUBUHAN

SEJARAH AWAL SEKOLAH

SEKOLAH KEBANGSAAN AYER PA'ABAS MULA DIDIRIKAN PADA TAHUN 1882 OLEH KERAJAAN NEGERI-NEGERI SELAT DI ATAS TANAH SELUAS 1/4 EKAR. LOKASINYA BERHAMPIRAN DENGAN BALAIRAYA KAMPUNG AYER PA'ABAS. BANGUNANNYA BERUKURAN 30 KAKI PANJANG DAN 30 KAKI LEBAR, MENGANDUNGI 3 BUAH BILIK DARJAH IAITU DARJAH SATU, DUA DAN TIGA. BILANGAN MURID ADALAH SERAMAI 80 ORANG.

PADA TAHUN 1902, KERAJAAN INGGERIS TELAH MENDIRIKAN SEBUAH BANGUNAN KAYU DUA TINGKAT DI KAWASAN SEDIA ADA SEKARANG DENGAN KELUASAN 1 3/4 EKAR. BANGUNAN INI MENGANDUNGI 6 BUAH BILIK DARJAH IAITU DARJAH SATU HINGGA DARJAH ENAM. DAN JUMLAH MURID SERAMAI 100 ORANG.

SELEPAS MENCAPAI KEMERDEKAAN DARI KERAJAAN BRITISH PADA TAHUN 1966, KERAJAAN MALAYSIA TELAH MENDIRIKAN SEBUAH BANGUNAN KAYU SATU TINGKAT MENGANDUNGI TIGA BUAH BLIK DARJAH DAN SEBUAH PEJABAT.

PADA TAHUN 1981 KERAJAAN TELAH MENDIRIKAN SEBUAH BANGUNAN BATU DUA TINGKAT BERHARGA RM 125000 MENGANDUNGI 4 BUAH BILIK DARJAH DILENGKAPI DENGAN BILIK GURU, PEJABAT, SETOR, TANDAS DAN PADANG PERMAINAN YANG DIBINA SECARA BERSEPADU YANG DILENGKAPI DENGAN PADANG PERMAINAN BERNILAI 1 JUTA. LUAS KAWASAN SEKOLAH SEKARANG IALAH 6.5 EKAR.

PADA TAHUN 1994, SEBUAH BANGUNAN 4 TINGKAT TELAH DIBINA SECARA BERSEPADU, DILENGKAPI DENGAN 4 BUAH BILIK DARJAH, BILIK GURU, RUANG PEJABAT, BILIK MESYUARAT, BILIK PUSAT SUMBER, BILIK GERAKAN, RUANG KEDAI BUKU, SETOR, TANDAS, KANTIN DAN SEBUAH PADANG PERMAINAN BERNILAI RM 1 JUTA. LUAS KAWASAN SEKOLAH TELAH MENJADI 6.5 EKAR.

PADA TAHUN 2003 SEKOLAH TELAH MEMBUKA 1 KELAS PRA SEKOLAH UNTUK MENAMPUNG SERAMAI 25 ORANG MURID YANG BERUMUR 6 TAHUN.

PADA TAHUN 2005 RUMAH GURU TELAH DIROBOHKAN OLEH PIHAK JKR KERANA MASALAH TIDAK SELAMAT UNTUK DIDIAMI.

BERMULA PADA TAHUN 2006 SEKOLAH KEBANGSAAN AYER PA'ABAS TELAH DIGUNA SAMA OLEH SEKOLAH RENDAH AGAMA (JAIM) PADA SEBELAH PETANG. SEKOLAH RENDAH AGAMA (JAIM) BEROPERASI PADA PUKUL 2.00 PETANG HINGGA 6.30 PETANG SETIAP HARI PERSEKOLAHAN. SEKOLAH RENDAH AGAMA (JAIM) MENGGUNAKAN 3 BILIK DARJAH DAN SEBUAH BILIK GURU DITINGKAT TIGA DI BANGUNAN A SEKOLAH INI. PADA TAHUN INI JUGA SEKOLAH TELAH MEMBUKA SEBUAH KELAS PENDIDIKAN KHAS UNTUK MURID-MURID YANG BERMASALAH PEMBELAJARAN.

PADA TAHUN 2007 SEKOLAH TELAH MEMBUKA SEBUAH KELAS j_QAF DI SEBELAH SURAU (BANGUNAN B) UNTUK PROSES P&P J_QAF.